Květová fáze

Jak se správně starat o úrodu v květové fázi?

Jak se začíná krátit sluneční svit přes den, naše rostlinky se pomalu ale jistě budou přepínat do dalšího životního cyklu, na který tak bedlivě čekáme.

Péče o konopí v květové fázi je klíčová pro dosažení kvalitní a bohaté sklizně. Toto období vyžaduje specifickou péči, protože rostlina přechází od růstu vegetativní hmoty k produkci květů.

Dáme si pár rad, jak se o naši budoucí úrodu správně postarat :

Optimalizace Zálivky

  • Míra zálivky: S přechodem do květové fáze mohou rostliny vyžadovat více vody, ale je klíčové vyhnout se přemokření. Udržujte půdu vlhkou, nikoli mokrou, a umožněte vrchní vrstvě půdy mezi zálivkami vyschnout.
  • Kvalita vody: Používejte vodu s nízkým obsahem chloru a přizpůsobenou pH, optimálně mezi 6,0 až 7,0, pro podporu zdravého vstřebávání živin.

Úprava Hnojení

  • Nutriční potřeby: Ve květové fázi je potřeba zvýšit podíl fosforu a draslíku, které podporují vývoj květů. Zároveň je vhodné snížit množství dusíku, aby se nepodporoval další vegetativní růst na úkor kvetení.
  • Použití hnojiv: Preferujte hnojiva speciálně formulovaná pro květovou fázi konopí, která zajistí rostlinám správnou výživu.

Kontrola škůdců a nemocí

  • V květové fázi jsou rostliny zvláště náchylné k škůdcům a plísňovým infekcím. Pravidelně kontrolovat rostliny a okamžitě řešit přítomnost škůdců nebo známky nemocí. V této fázi je důležité používat šetrné metody, aby nedošlo k poškození květů.

Podpora struktury rostlin

  • Květy mohou být těžké, což může vést k ohýbání nebo lámání větví. Použijte opory, jako jsou sítě nebo tyče, aby se zabránilo poškození rostlin a zajistilo, že všechny květy zůstanou dobře osvětlené a větrané.

Omezení stresu

  • Snažte se minimalizovat stres rostlin v květové fázi, protože stres může negativně ovlivnit vývoj květů. Vyhněte se přesazování a omezte zásahy do rostliny na minimum.

Monitorování vlhkosti a teploty

  • Vysoká vlhkost může vést k rozvoji plísní, zatímco příliš vysoká nebo nízká teplota může poškodit květy. Udržujte optimální mikroklima pro své rostliny, ideálně teplotu mezi 20°C a 25°C a vlhkost v rozmezí 40-50%8.

Flushování

  • Přibližně 1-2 týdny před plánovanou sklizní je doporučeno “flushovat” rostliny, což znamená zalévat je pouze čistou vodou bez hnojiv. Tím se odplaví
    nahromaděné živiny a zlepší se chuť a kvalita konopí. Flushování pomáhá zajistit, že rostliny nebudou mít v závěru růstu nadbytečné živiny, které by mohly negativně ovlivnit výsledný produkt.

Pozornost k vývoji květů

  • Během květové fáze pravidelně kontrolujte vývoj trichomů na květech pomocí lupy nebo mikroskopu. Trichomy, malé žlázové struktury, se mění z
    průhledných na mléčný nebo jantarový odstín, což indikuje optimální dobu sklizně pro maximální účinnost a aroma.

Úprava mikroklimatu

  • Udržujte optimální podmínky v prostředí, kde rostliny kvetou, a to regulací teploty, vlhkosti a cirkulace vzduchu. Zajistěte dostatečnou ventilaci, aby se předešlo akumulaci přebytečné vlhkosti a podpořilo zdravé vyzrávání květů.

Zacházení s rostlinami

  • V květové fázi se vyhněte nadměrné manipulaci s rostlinami. Dotýkání se květů může odstranit trichomy a snížit kvalitu konečného produktu. Když je nutné rostlinu manipulovat, buďte co nejopatrnější.

Předcházení hermafroditismu

  • Stres nebo genetické faktory mohou vést k tomu, že samičí rostlina vyvine mužské květy, což může ohrozit sklizeň kvůli opylení. Pravidelně kontrolujte rostliny na přítomnost mužských květů a odstraňte je, pokud jsou nalezeny. Naštěstí naše triploidní genetiky jsou imunní vůči opylení. Veškerou nabídku najdete ZDE.

Zajištěním těchto podmínek a pečlivou pozorností k detailům v květové fázi můžete maximalizovat potenciál vašich rostlin pro bohatou a kvalitní sklizeň. Klíčem je udržet optimální podmínky a reagovat na potřeby vašich rostlin s přihlédnutím k jejich specifickým požadavkům v této zásadní etapě růstu.